Husene på setra

Husene på setra

Den eldste bygningen tror vi ble bygd rundt 1769 og er av den typen som er delt i tre rom med inngang på midten. Oppholdsrom i den ene enden, lager- og soverom i den andre. Separatoren stod i lagerrommet. På 1970-tallet ble dette huset restaurert og vi bruker den som hytte.


Vedbua er en gammel kornbadstu fra gården, som ble flyttet på setra i 1989.  Her er det også do og et soverom. Før stod det ei gammel høyløe her, denne var i så dårlig forfatning og ble erstattet av den gamle kornbadstua fra gården.

Gammelstuggu

Gammelstuggu

Basstu

Basstu

I 1902 ble Storstuggu flyttet fra gården Slette i Gisnadalen til Hæverfallsetra. Det var brukt som våningshus der. Vi er usikre på grunnen til at huset ble Sundset gårdens eie, men det var enten betaling for gjeld eller medgift. Jens Halvorsen Slette giftet seg i 1870 med Gjertrud Olsdatter Sundset, disse ble morfar og oldefar Jens Sundsets farfar og farmor. Etter at huset kom på setra ble dette hovedhuset. Det ble setret her frem til 1954 og somrene -58 og -59. Høsten 2006 begynte vi å restaurere huset, og vinteren 2009 stod det ferdig til bruk med tre soverom, stue og kjøkken. Ytterligere 2 soverom, vaskerom og toalett (mulldo) planlegges med det første.


Sommeren 2007 ble det som først var planlagt som produksjonslokaler for rømme og brunost gjort om til anneks. Annekset ligger inne på setervangen og er innredet med 3-4 sengeplasser. Det er utstyrt med en liten kjøkkenkrok med gassbluss og utstyr til 6 personer. Det er ei lita sofagruppe inne i hytta. Og utenfor er det støpt en platting hvor det står utemøbler. Du kan se bilder av rommene i Kokhuset her.

Storstuggu

Storstuggu

Kokhuset

Kokhuset

Det gamle fjøset i lia ovenfor hytta ble revet i 1992 fordi det holdt på å falle sammen. Sommeren 1996 begynte vi restaurering av et gammelt kalvehus. Det nye kalve- og grisehuset ble ferdig året etter. Til restaureringsarbeidet brukte vi tømmer fra låven hjemme på gården, som ble revet i 1992. Senere er det laget plass til høner i et hjørne også. Høsten 1997 startet vi byggingen av nytt seterfjøs og sommeren 1998 var vi på setra 4-5 uker med 9 kyr.  Siden den sommeren har vi vært på setra i 6-8 uker hver sommer. De første somrene var Ingeborg Sundsethaug budeie, men siden 2004 har Ingunn vært her.

Fjøset
Dyrelivet på setra